معرفی استان خراسان رضوی – بررسی سابقه صنعت و تجارت در خراسان

معرفی استان خراسان رضوی

سابقه ی صنعت و تجارت استان خراسان رضوی

معرفی استان خراسان رضوی

به مرکزیت شهر مشهد هسته اصلی استان خراسان سابق را در بر می‌گیرد، و در شمال‌ شرق کشور واقع شده است.

این استان دارای ۸۴۱ کیلومتر مرز مشترک با کشورهای همسایه (۳۰۲ کیلومتر با کشور افغانستان، ۵۳۹ کیلومتر با کشور ترکمنستان) بوده و مساحت آن بالغ بر ۱۴۴۶۸۱ کیلومتر مربع است.
جمعیت استان خراسان رضوی بر اساس سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۷۵ بالغ بر ۴۷۸۰۱۳۲ نفر بوده است.

که از این تعداد ۶۱/۱ درصد یعنی ۲۹۲۱۹۹۲ نفر در نقاط شهری و ۳۸/۸۶ درصد معادل ۱۸۵۶۰۷۲ نفر در نقاط روستایی استان سکونت داشته‌ و ۰/۰۴ درصد یعنی ۲۰۶۸ نفر دیگر نیز به صورت غیر ساکن در استان زندگی می‌‌ کرده‌‌اند.

با توجه به آمار برآورد جمعیت سال ۱۳۸۳ استان، حدود ۶۲ از درصد جمعیت خراسان رضوی بین ارتفاعات بینالود و هزار مسجد که دشت مشهد نام دارد، مستقر هستند و ۴۳ درصد کل جمعیت خراسان رضوی نیز در خود شهر مشهد جای دارند که این امر باعث شده به طور طبیعی توجه به کلانشهر مشهد بیشتر شود.
نرخ فعالیت جمعیت فعال استان در سال ۱۳۸۱ حدود ۳۶/۳ درصد بوده و نرخ بیکاری نیز حدود ۱۰/۶ درصد گزارش شده است.

سهم بخش‌های اقتصادی در اشتغال استان در سال ۱۳۸۱ به شرح جدول زیر بوده است:

بخش فعالیتی

سهم شاغلین
خدمات۲۹ درصد
کشاورزی۴۴ درصد
صنعت و معدن و ساختمان۲۵ درصد

سابقه صنعت در استان خراسان رضوی

معرفی استان خراسان رضوی با توجه به بهره‌مندی از گونه‌های متفاوت آب و هوایی و قدمت فعالیت‌های صنعتی، یکی از قطب های صنعتی کشور محسوب می‌گردد.

نتایج رده‌بندی صنعتی استان های کشور که با استفاده از روش های برنامه‌ریزی چند منظوره توسط معاونت برنامه‌ریزی وزارت صنایع و معادن انجام شده است.

 

نشان می‌دهد این استان از نظر شاخص سرمایه ثابت مکان سوم و از نظر شاخص سرمایه‌گذاری واحدهای فعال پس از تهران رتبه دوم و از نظر شاخص اشتغال پس از تهران و اصفهان، رتبه سوم و در مجموع حائز رتبه چهارم می‌باشد که این نشان دهنده اهمیت فعالیت های صنعتی استان خراسان رضوی می‌باشد.

این استان به دلیل جایگاه ویژه مکانی خود، اقلیم متنوع و جاذب، موقعیت ویژه جغرافیایی دارای اهمیت بسیار زیادی در تبادلات تجاری بین کشورمان با ممالک آسیای شرقی و آسیای میانه و همسایگان غربی ایران بوده است.

به دلیل همین موقعیت خاص، کهن‌ترین و طولانی‌ترین راه ارتباطی بین شرق و غرب یعنی «جاده ابریشم» از طریق خراسان شرق را به غرب مرتبط می‌ساخت.

لازم به ذکر است که مشهد بویلر با سابقه ترین شرکت تولید کننده دستگاه های صنعتی دیگ بخار، دیگ آبگرم و دیگ روغنداغ در استان خراسان رضوی و ایران می باشد.

 

مناطق آب و هوایی خراسان رضوی

در بیشتر بررسی‌ها و مطالعات انجام گرفته از جمله مطالعات آمایش سرزمین، خراسان رضوی به سه منطقه آب و هوایی شمال، مرکز و جنوب تقسیم می‌شود:

  1. شمال استان خراسان رضوی بطور کلی دارای شرایط آب و هوایی معتدل و سرد کوهستانی است. این منطقه حاصل خیزترین و متراکم‌ترین بخش استان از نظر جمعیت، فعالیت‌های اقتصادی و امکانات زیربنایی است که شامل شهرستان‌های قوچان، مشهد، درگز، سرخس، چناران و … می‌شود. بیشتر جمعیت و امکانات اقتصادی و زیربنایی این منطقه در اطراف شهر مشهد و در محور مشهد- قوچان قرار دارد.
  2. منطقه مرکزی استان خراسان رضوی شامل شهرستان‌های سبزوار، نیشابور، تربت حیدریه، کاشمر، تربت جام، تایباد، خواف و … است که این منطقه دارای آب و هوای نیمه بیابانی ملایم بوده و فعالیت اصلی اقتصادی آن کشاورزی است.که در دشت‌های وسیع دامنه‌های جنوبی بینالود تا کویر نمک و مناطق کویری مرز افغانستان انجام می‌شود.
  1. جنوب خراسان دارای آب و هوای خشک و نیمه بیابانی است که شهرستان‌های فردوس، بردسکن و گناباد را در بر می‌گیرد.

منبع وبسایت استانداری خراسان رضوی

نقشه خراسان رضوی

نقشه خراسان رضوی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *