فيلتراسيون گازها بخش دوم

انتخاب فیلتر هوا

برای انتخاب فیلترهای هوا باید موارد زیر را در نظر داشت:

  • سطح فیلتراسیون مورد نیاز
  • الزامات مربوط به طبقه بندی فیلترها
  • كارایی اقتصادی
  • راندمان جمع آوری پایدارو
  • قابلیت ذخیره غبار در سطح اختلاف فشار كم
  • همچنین هنگام انتخاب فیلترباید به نكات خاصی به شرح زیر نیز توجه نمود:
  • دبی هوا باید تا حد امكان بصورت یكنواخت و همگن از روی سطح فیلتر عبور نماید.
  • پیش فیلترها باید برای افزایش عمر كاری فیلترهای با راندمان بالا مورد استفاده قرار گیرند.
  • در صورت مكش هوا از طریق دیوار خارجی، كركره ها و توری های جلوگیری كننده از ورود پرندگان و حشرات باید در ورودی های جریان هوای تازه تعبیه شوند.
  • یك گیج اختلاف فشاربرای كلیه فیلترهای سیستم تعبیه شود تا زمان تعویض فیلترها مشخص گردد.
  • فیلترها را نبایدبرای مشخصات فنی بالاتر از حد تعیین شده برای آن بكار برد.
  • دسترسی كافی باید برای سرویس فیلترها تامین نمود.
  • افت فشار نباید از مقدار نهایی تعیین شده برای یك فیلتر تجاوز كند.
  • فیلترهای الكترواستاتیك را نباید در جاهایی كه امكان دارد رطوبت روی عملكرد آنها تاثیر بگذارد، به كار برد.
  • انتخاب فیلترها بر مبنای پایین ترین قیمت راه حل مطمئن و صحیحی در طراحی سیستم نمی باشد و نیازهای آینده نیز باید مد نظر قرار گیرند و نیازهای سیستم باید بصورت كامل با سازندگان تجهیزات مطرح گردد.

 

 

فیلترهای نمدی و تخت

بیشترین فیلترهای مورد استفاده در تهویه از نوع تخت بصورت چهارگوش یا مستطیلی و در ابعاد استانداردی كه قابل استفاده در فضاهای جدا كننده قسمت های تهویه شونده از محیط خارج است، می باشند.

ساده ترین نوع فیلترهای تخت، یك نوع فیلتر عمیق (شكل1) است كه در یك چهارچوب نازك فلزی یا مقوایی قرار می گیرد. این فیلتر دارای سطح نسبتا كمی برای تصفیه هوا می باشد.

 

 

فیلترهایی كه در حال حاضر بیشتر به كار می روند نوع كفی یا چین دار با چین های با ضخامت های متفاوت می باشند كه با همان چهارچوب فیلترهای نمدی مورد استفاده قرار می گیرند(شكل2). فیلترهای كفی به دلیل چین دار شدن پارچه، سطح موثر برای تصفیه هوا را افزایش می دهند.

 

 

در صورتی كه پارچه فیلتر قبل از چین دار شدن از هر دو طرف توسط ماده مقاومتری مانند توری سیمی محافظت شود، به كمك توری های نگهدارنده از خرابی قسمت چین دار جلوگیری می شود.

این توری های ساده و فیلترها را می توان بسته به امكان استفاده مجدد یا یكبار مصرف بودن آنها به سه دسته تقسیم نمود.

بنابراین در مورد پارچه هایی كه قابل تمیزشدن نمی باشند تمامی صفحه خارج شده و در صورتی كه افت فشار در فیلتر به حد غیر قابل قبولی رسیده باشد، با فیلتر نو تعویض می شود.

انواع دیگر با پارچه های نیمه دائمی طراحی می شوند كه تمییز كردن آنها را می توان با خارج نمودن صفحه و تكانیدن گرد و غبار آن انجام داد (یا با استفاده از یك دستگاه جاروبرقی).

تعداد دفعات تمیز نمودن بدون آسیب دیدن فیلتر دارای محدودیت می باشد، وبه همین خاطر این نوع فیلتر ها نیمه دائمی نامیده می شوند.

فیلترهای تخت دائمی دارای پارچه یا سطح مقاوم تری می باشند و آنها را می توان خارج نموده و شستشو داد این فیلترها از نوع خشك یا لزج می باشند كه از اجزای فلزی با یا بدون لایه های میانی از جنس الیاف تشكیل شده اند.

مزیت فیلترهای لزج

مزیت ویژه فیلترهای لزج آن است كه می توان آنها را به گونه ای طراحی نمود كه مشخصات راندمان آنها ثابت بماند یا با زمان كاهش یابد بطوریكه در صورت تعلل در تمیز نمودن، افت فشار به مقدار زیادی افزایش نیابد.

الیاف تابیده شده یا نشده، كاغذ، توری سیمی وحتی ممبران را می توان برای فیلترهای خشك تخت بكار برد. پرطرفدارترین مواد الیاف مصنوعی و الیاف شیشه به صورت نمدی یا حصیری، چندلایه و یا كفی (چین دار) می باشند.

استفاده از انواع روكش با مواد لزج جاذب گرد و خاك به شدت رو به افزایش است.

فیلترهای تمیز شدنی كامل(دائمی) معمولا از اجزایی استفاده می كنند كه از توری سیمی تابیده شده یا حصیرهای با الیاف فلزی تشكیل شده و توسط چندلایه سیمی یا لایه های فلزی منبسط شده چین دار(موج دار) تقویت شده و تمامی فیلتر برای استحكام و دوام كافی در یك قاب فلزی قرار می گیرد.

مشخصات فیلتر با نوع ساخت اجزاء و سطوح آن متغیر خواهد بود و فیلترها را نمی توان به سادگی با یكدیگر مقایسه نمود.

فیلترهای تخت نوع لزج

فیلترهای تخت لزج با آغشته شدن به مواد روغنی گردوغبار را در خود نگه می دارند. از این نظر برتری خاصی نسبت به فیلترهای خشك دارند(خصوصا در نقاط خیلی آلوده).

البته كارایی این نوع فیلترها بستگی به خاصیت نگهداری وجذب كافی ذرات دارد بطوریكه با خشك شدن روغن امكان ورود مجدد ذرات به جریان هوا وجود نداشته باشد.

در عمل خاصیت نگهداری و جذب ذرات را می توان به گونه ای تنظیم نمود كه راندمان ثابت یا به صورت كاهشی باشد. این كار به كمك خصوصیات صفحات لزج انجام می گیرد.

چنانچه فیلتر به صورت مداوم آغشته به مواد روغنی بماند، راندمان بالا وثابت باقی خواهد ماند. در شرایط خاصی چنانچه روغن آغشته شده به ایجاد یك لایه متخلخل از ذرات جامد كمك نماید، راندمان مانند فیلترهای نوع خشك می تواند افزایش یابد.

 

 

اگر میزان آغشته بودن فیلتر با جمع شدن ذرات كاهش یابد، ظرفیت نگهداری و جذب فیلتر و به تناسب آن راندمان نیز كاهش خواهد یافت. یك فیلتر تخت لزج ساده از یك یا چند لایه توری سیمی موج دار یا چین دار و یا حتی پشم سیمی بین دو لایه توری سیمی تشكیل شده است.

راندمان در چنین فیلترهایی معمولا نسبتا كم است و خاصیت نگهداری ذرات در آنها مقدار متوسطی دارد. همچنین امكان دارد در صورت عبور هوا از مسیرهای خاص به جای عبور از تمامی سطح فیلتر، در اثر سایش فیلتر به صورت شیاردار درآید.

در صورت ایجاد یك لایه توری كتانی یا ماده جاذب مشابهی بین لایه های توری سیمی سرعت میانگین عبور هوا كاهش، راندمان و همچنین جرم موثر روغنی كه روی فیلتر باقی می ماند افزایش خواهد یافت.

فیلترهای تخت لزج كه از لایه های جاذب میانی استفاده می كنند معمولا دارای مشخصه راندمان ثابت(یا حتی افزایشی) می باشند. راندمان كاهشی مربوط به فیلترهای تمام فلزی می شود.

در این نوع فیلترها راندمان تا زمانی بالا باقی می ماند كه سطوح سیمی دارای چسبندگی باشند، اما به محض جذب روغن توسط گرد و غبار جذب شده، ظرفیت نگهداری افت می كند.

 

این امر در كاربردهایی كه عدم ایجاد فشار برگشتی در اثر سهل انگاری در تمییز كاری فیلتر اهمیت بیشتری داشته باشد، مزیت هایی را به دنبال خواهد داشت.

از طرفی دیگر با تمیز كردن مرتب و چسبنده نگه داشتن سطوح فیلتر در فاصله های زمانی مناسب، عملكرد یك فیلتر با راندمان رو به كاهش را می توان بالا نگه داشت.

فیلترهای تخت ساخته شده از چند لایه منبسط (كشیده)شده فویل آلومینیوم یا فولاد ضدزنگ (مانندشكل 3) معمولا برای تصفیه چربی، بخارات و ذرات مورد استفاده قرار می گیرند.

در آشپزخانه های صنعتی و خانگی این فیلترها معمولا بالای اجاق های سرخ كن و خوراك پزی بكار می روند.

همچنین این فیلترها مقاومت اولیه نسبتا كمی در برابر جریان هوا از خود نشان می دهند و بنابراین در محیط های با رطوبت بالا، سیستم های تهویه مطبوع و تعویض هوا، دستگاه های گرمكن هوا و برای زدودن ذرات از گازهای موجود در فرایندهای صنعتی مناسب می باشند.

فیلتر كربن فعال

فیلترهای كربن فعال عمدتا برای زدودن دود و بوهای ناشی از گازها به كار می روند كه در عمل بعنوان بخشی از كار خود، وظیفه جذب ذرات را نیز ایفاء می كنند.

از مهم ترین كاربردهای زدودن دود و گازها می توان به ساختمان های اداری، فرودگاه ها، بیمارستان ها و تئاترها اشاره نمود. این فیلترها برای زدودن بخار حلال، آلاینده های سمی یا سایر بوهایی كه باعث اذیت و آزار محیط های تجاری، شیمیایی و صنعتی می شوند نیز بكار می روند.

فیلتر كربن فعال برای استفاده در كاربردهای تهویه مطبوع بصورت تخت و شبیه سایر فیلترهای تخت (شكل4) ساخته می شوند كه در آن گرانول های كربن بدون حركت باقی مانده ودر نقاط اتصالشان پیوند می خورند و به شكل بیسكوئیت در آمده كه در یك چهارچوب فلزی قرار داده می شوند(كه به نوبه خود با تعدادی دیگر از صفحات تخت در یك محفظه قرار می گیرند).

این محفظه ها را می توان به گونه ای طراحی نمودكه فیلترها از جلو یا كنار تعویض شوند و همچنین با استفاده از پیش فیلترهای تخت كربن فعال محافظت نمود.

گرانول های كربن فعال فله ای

در فیلترهای كه نیاز به عمق زیاد تا حدود یك متر دارند، استفاده از گرانول های كربن فعال بصورت فله ای رایج است. در فیلترهای با عمق كم چنین فیلترهایی دارای تاثیر چندانی نبوده، چون ذرات تمایل به ته نشینی و یا در میان گذر كردن هوا از روی كربن فعال را دارند یا باعث پراكنده شدن گرانول های كربن فعال از روی فیلتر وانتشار در جریان هوا و تولید غبار كربنی می گردند.

سیستمهای كربن فعال فله ای اغلب برای كاربردهای با آلایندگی بالا مانند برخی از فرایندهای صنعتی كه نیاز به فیلترهای با عمق زیاد دارند، به كار این بخش پدید آمدن گرانول های كربن فعال اشباع شده برای زدودن یا خنثی سازی مولكول های خاص غیر آلی مانند دی اكسیدسولفور، سولفورهیدروژن و بسیاری دیگر می باشد.

معطوف شدن توجهات به سوی تركیبات آلی فرار(VOC) در محیط های كاری باعث اهمیت یافتن كربن فعال شده است.

رول فیلترها

رول فیلترها معمولا بصورت خودكار عمل می كنند. پارچه فیلتر می تواند از نوع الیاف مصنوعی تابیده شده یا تابیده نشده، حصیر از جنس الیاف شیشه یا موارد مشابه كه برای افزایش مقاومت با استفاده از توری سیمی روی یك صفحه قرار گرفته اند، باشد.

دوام پارچه را می توان برای افزایش كیفیت با استفاده از مواد لزج جهت بهبود راندمان افزایش داد.

 

 

رول پارچه ای

رول پارچه ای از بالا به پایین به حالت تعلیق در می آید (شكل 5) و در صورتی كه عمر كاری آن به پایان رسیده باشد، با یك حلقه نو تعویض می شود. آن قسمت از چهارچوب فیلتر كه پارچه را نگه داشته، در یك قسمت جداگانه قرار گرفته است و هوای ورودی از طریق پارچه به داخل دیوار تیغه ای كشیده می شود.

رول فیلترها را می توان به گونه ای نصب نمود كه پارچه بصورت عمودی (مانند شكل 5) و یا افقی قرار گیرد.می توان از انواع مختلف كنترل های خودكار سود جست كه رایج ترین آنها به حركت درآوردن پارچه فیلتر توسط یك سیستم اختلاف فشار است.

بدین طریق می توان تنظیمات را به گونه ای انجام داد كه با رسیدن به یك افت فشار خاص در پارچه فیلتر، موتور به حركت در آید و در موقعیتی كه طول كافی از پارچه فیلتر در معرض جریان هوا قرار ندارد، از حركت بایستد.

یك مكانیزم كنترل مسافت برای به حركت در آوردن فیلتر در موقع كار و یك نشانگر انتهای رول برای نشان دادن زمان خالی شدن قرقره بالایی (فیلتر تمیز) نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

به جای حالت غلطكی می توان پارچه را در یك مسیر V شكل به حركت درآورده تا سطح موثر فیلتر افزایش یابد و تمیز بودن خودكار نیز توسط گردش معكوس پارچه فیلتر انجام شود.

! کپی ممنوع * استفاده از مطالب این سایت فقط با ذكر نام منبع بلامانع می باشد * کپی ممنوع !

فرم درخواست قیمت دریافت کاتالوگ مشتریان ما نقشه فنی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *