پوشش بیمه ای در حوادث انفجار دیگ بخار

بیمه دیگ بخار

 مقدمه بیمه دیگ بخار :

هدف از این مقاله بررسی اهمیت استاندارد بودن تجهیزات گرمایشی و دیگ بخار از نظر سازمان های بیمه گر می باشد که گاهاً برخی از خریداران کمتر به آن توجه می کنند.

و لازم بذکر است که طبق استاندارد ملی دیگ بخار خریدار می تواند حتی شرکت بازرسی مورد نظر خودش را انتخاب نماید و از وی بخواهد که فرآیند تولید را کنترل نماید.

در مقوله دیگ های بخار و محصولات گرمایشی وقتی که به برخی از مشتریان اعلام می شود که دقت کنید این محصول را حتما با نشان و شرایط استاندارد خرید نمایید پاسخی که می شنویم گاهی مایوس کننده است مانند جملات ذیل:
همش دکان است و پول اضافه می گیرند…
همه گفتند استاندارد دارد دیگ شان…
هیچ فرقی نمیکند فقط پول اضافه می گیرند برای یک پلاک…

لازم بذکر است که این حقیر نیز با توجه به تجربه شخصی خودم در زمینه استاندارد دیگ های بخار، می دانم و دیده ام متاسفانه در کشور ما کم کاری ، تقلب و تخلف از طرف برخی از تولید کنندگان دارای پروانه استاندارد وجود دارد ازجمله اینکه ، دیگ را بدون نظارت بازرسی می سازند و در نهایت نیز پلاک خودش را با آرم استاندارد روی دستگاه نصب می کند و موارد دیگر.

ولیکن اگر خریداران همیشه این را بدانند که یک دیگ بخار زمانی استاندارد می باشد که شرکت بازرسی فنی معتبر آن را بازرسی کرده و پلاک و گواهی برای آن صادر نموده است و قانونا باید این پلاک روی دستگاه نصب شده باشد.

لذا بی اطلاعی خریداران دیگ بخار از این موارد همیشه سبب میشود که تحت تاثیر افراد و اشخاص اقدام به تهیه محصولات غیر استاندارد نمایند

۱-شرایط خصوصی و توصیه ایمنی در بیمه نامه های مسئولیت مدنی:

جهت مشاهده متن کامل مقاله بر روی فایل ذیل کلیک نمایید

الزام سازمان های بیمه گر به استاندارد بودن دیگ بخار:

در خیلی از بیمه های حوادث و مسئولیت مدنی بیمه گرها در قسمت های مربوطه اشاره صریح به استاندارد بودن تجهیزات گرمایشی و خصوصاً دیگ های بخار و ظروف تحت فشار صنعتی شده است.

۲- شرایط مخصوص بیمه ظروف تحت فشار صنعتی

اول ـ تعاریف

o ظروف تحت فشار (Vessel Pressure )در صنعت عبارتند از:

o دیگ بخار، دیگ آب داغ، آکومولاتورها، مخازن هوای فشرده، مخازن گاز مایع، کپسولهای اکسیژن و نیتروژن و مانند آنها و در کل ماشین آلاتی میباشند که بر اثر فعل وانفعالات ناشی از نیروی بخار، آب سوپر هیت، هوای فشرده، گاز مایع و سایر عوامل نیروزا، بخار مرطوب و یا خشک و سایر سیالات تحت فشار را جهت استفاده در صنایع تولید می نمایند.

o ظروفی که به منظور نگهداری مواد و یا گازهای تحت فشار، در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد.

o اینگونه ظروف شامل:

الف) دستگاه اصلی
ب) اجزاء و قطعاتی که بدون وجود دریچه های سوپاپ قطع کننده به دستگاه اصلی متصل می باشند.
ج) قطعات فلزی درجات فشار آب و اتصالاتی که آنها را به دستگاه اصلی وصل می کند حتی اگر این قطعات و اتصالات به وسیله دریچه سوپاپ های اطمینان از اجزاء ثابت جدا شده باشد.

o ترکیدن و متلاشی شدن: مفهوم تغییر شکل و متلاشی شدن ناگهانی و خطرناک ظروف تحت فشار صنعتی مورد بیمه است که دراثر فشار نیروی بخار، هوای فشرده، گازها و یا سایر عوامل نیروزا ایجاد شود.

دوم ـ خسارت ۴قابل تامین

این بیمه خسارت وارده به ظروف تحت فشار صنعتی مورد بیمه را که ناشی از ترکیدن و متلاشی شدن این ظروف باشد با رعایت مفاد بیمه نامه، تعاریف فوق و مفاد مندرج زیر جبران می نماید.

سوم: سایر مقررات

o بیمه گر می تواند بازدید و بررسی های دوره ای را از ظروف تحت فشار صنعتی موضوع این بیمه نامه انجام دهد. بیمه گذار مکلف است تسهیلات لازم جهت بازدید و بررسی های دورهای مزبور را فراهم نمود و دستورات و ضوابط ایمنی توصیه شده از طرف بیمه گر را رعایت نماید.

o فشار یا بار بر روی سوپاپ های اطمینان نباید از میزان مجاز مقرر شده در حد استاندارد تجاوز نماید مگر آنکه توافق دیگری بین طرفین به عمل آمده باشد.

o چنانچه بیمه گذار بخواهد اصلاحات و یا تغییراتی در ظروف تحت فشار صنعتی مورد بیمه به عمل آورد و یا قطعات و ادواتی را به ظروف مزبور اضافه و یا از آن جدا کند باید با اطلاع بیمه گر باشد.

چهارم ـ استثنائات

این بیمه موارد زیر را تحت پوشش قرار نمیدهد:

o شرکت در خصوص ظروفی که فاقد پلاک استاندارد و گواهی بازرسی صادره از سوی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران باشند هیچگونه تعهدی ندارد.
o خسارت وارده به ظروف تحت فشار صنعتی مورد بیمه در اثر آزمایش هیدورلیکی ظروف مزبور.
o خسارت وارده به ظروف تحت فشار صنعتی مورد بیمه در دوره تعمیر و راه اندازی مجدد این ظروف در مواردی که به علت تحقق خطر موضوع بیمه این شرایط خسارت دیده است.

انفجار در اتاق احتراق بر اثر نشست سوخت مایع از منبع روزانه بواسطه ایراد در سولونوئید والو مشعل گازوئیلی و یا نوسان فشار در خط گاز ورودی به TRAIN GAS در مشعل گازی، بخصوص بایستی ظرفیت رگولاتور و یا ایستگاه گاز طبیعی بیشتر از حداکثر مصرف مشعل باشد. در غیر این صورت امکان انفجار در اتاق احتراق محتمل بوده و خسارت وارده یک ایراد مکانیکی محسوب خواهد شد.
خسارت ناشی از موارد زیر در صورتیکه منجر به متلاشی و یا ترکیدن ظروف تحت فشار مورد بیمه نگردد.

خوردگی ناشی از سوخت یا موارد دیگر، زنگ زدگی و یا استهلاک قطعات ظروف تحت فشار مورد بیمه.
تغییر شکل تدریجی ظروف مزبور از قبیل: ترک خوردن، شکستن، متورم شدن، لایه لایه شدن، درز پیدا کردن شیار پیدا کردن (حتی اگر این موارد همراه با نشت باشد.)

نقص فنی اتصالات ظروف مورد بیمه.(سایت بیمه ایران)

 

توصیه به خریداران دیگ بخار
لذا در نهایت مطلب توصیه می شود که اگر نگران ایمنی خود و دیگران هستید و حتما به خرید استاندارد توجه فرمایید البته  همیشه حواستان باشد که دیگ غیر استاندارد را به عنوان استاندارد به شما نفروشند.

فقط کافیست بدانید یک دیگ بخار زمانی استاندارد تلقی می گردد که حتما تولید کننده تحت نظارت یک شرکت بازرسی معتبر مورد تایید سازمان ملی استاندارد (نام این شرکت ها در سایت سازمان ارائه شده است) محصول را ساخته و توانسته گواهی و پلاک دریافت نماید.

و بهتر است قبل از خرید گواهی شرکت بازرسی کننده را نیز درخواست نموده و از صحت و اعتبار آن نیز مطمئن شوید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *