نصب و راه اندازی دیگ بخار

راه اندازی دیگ بخار

قبل از بیان مراحل راه اندازی دیگ بخار بهتر است بار دیگر برخی مشخصات اصلی این دستگاه پرکاربرد را با هم مرور نماییم. در ادامه آشنایی با ساختار کلی دیگ بخار فایرتیوب سه پاس و بیان مراحل ساخت، راه‌اندازی و نصب دیگ بخار به طور خلاصه بیان خواهد شد.

ساختار کلی دیگ بخار فایر تیوب سه پاس

ساخت دیگ بخار لوله آتشی سه پاس معمولا، شامل اجزاء ذیل می‌باشند:

  1. بدنه اصلی یا پوسته (shell) که شامل استوانه ای می‌باشد که قطعات دیگ بخار در داخل آن قرار می‌گیرند.
  2. صفحه لوله ها یا صفحه های جلو و عقب ( Tube plates) که در دو طرف پوسته قرار گرفته است و لوله های پاس ۲ و ۳ روی آن نصب می گردند.
  3. کوره دیگ (Furnace ) که پاس ۱ یا مسیر اول ورود گازهای داغ را ایجاد می نماید.
  4. کوره لنگ یا کوره برگشتی (WRAPPER) که سبب اتصال بین پاس ۱ و ۲ رو برای گازهای داغ فراهم می نماید.
راه اندازی دیگ بخار - دیگ بخار سه پاس

راه اندازی دیگ بخار – دیگ بخار سه پاس

پاس های حرارتی در دیگ بخار

به هر مرحله از عبور جریان گازهای داغ و دود در دیگ بخار یک پاس اطلاق می گردد، به طوریکه پاس اول فقط شامل کوره و کوره برگشتی می‌باشد، یعنی اولین مرحله ای که آتش و گازهای داغ توسط مشعل به آنجا وارد می شوند.

پاس دوم نیز از کوره برگشتی به داخل لوله پاس دوم تا جلوی دیگ که اتاقک یا محفظه دود می‌باشد.

پاس سوم نیز به لوله هایی اطلاق می گردند که از صفحه جلویی (صفحه سمت مشعل دیگ) در جهت صفحه عقبی (سمت دودکش)، قرار داده شده اند.

وجود دریچه های بازرسی در دیگ بخار

راه اندازی دیگ بخار

راه اندازی دیگ بخار

در بدنه بویلر (دیگ بخار) معمولاً سه نوع دریچه بازرسی قرار داده می شوند که بزرگترین آنها دریچه آدم رو(Man hole) می باشد که به ابعاد حداقل ۳۰*۴۰ سانتی متر می‌باشد و در بالا و مرکز بدنه دیگ قرار دارد.
از الزامات دیگر به جهت بازدید و بازرسی داخل دیگ بخار، در بدنه کناری دیگ های بخار نیز بسته به نظر طراح دریچه های سر رو (Head hole) و دست رو (Hand hole) به تعداد کافی قرار داده می شوند که این دریچه ها هر کدام دارای یک درب متحرک بوده و توسط واشر گرانیتی آب بندی می گردند.
همچنین جعبه دود در جلو و عقب دیگ بخار نیز به جهت ایجاد فضای ایزوله شده و انتقال حرارت بین پاسی و همچنین برای دسترسی سرویس کاران دیگ بخار برای تعمیر، تعویض یا تمیز کاری لوله ها پیش بینی شده اند.

 

مکان و شرایط نصب و راه اندازی دیگ بخار

ابعاد محل راه اندازی دیگ بخار بایستی با در نظر گرفتن ابعاد دیگ بخار در حالت درهای باز و نیز تجهیزات مرتبط با آن، همانند دستگاه های سختی گیر رزینی، هوازدا، منبع تغذیه آب، کلکتور، شیرها و موارد مشابه، طراحی و لحاظ گردند.
دیگ بخار باید در محلی نصب و راه اندازی شود که دارای هوای لازم جهت سیستم و نیز فضای کافی برای تمیز کردن لوله ها و همچنین مکان مناسب جهت نگهداری وسایل کنترل تجهیزات جانبی باشد.
همچنین توصیه می گردد که در محل راه اندازی دیگ بخار،سکویی ( فونداسیون دیگ بخار) مناسب با وزن، اندازه ها و متعلقات دیگ بخار، ایجاد گردد.
این سکو باید حداقل ۳۰ سانتیمتر از طول و عرض ( از هر طرف ۱۵ سانتیمتر ) بیشتر و با اندازه ۱۵ سانتیمتر هم از کف محل نصب بلندتر باشد.

در اطراف این فونداسیون باید مجرایی برای هدایت آب کف به چاه و یا سیستم فاضلاب در نظر گرفته شود و حوضچه ای نیز جهت زیر آب زدن دیگ بخار بایستی در نزدیکی شیر تخلیه دیگ ایجاد شود که همواره پر از آب بوده و قسمت بالای آن نیز به چاه یا مجرای خروجی آب راه داشته باشد

لوله تخلیه جهت خفه شدن بخار، به داخل آن هدایت و با درب متحرک پوشانده شود (چاه بلودان) و از موارد مهم دیگر چنانچه مسیر کابل کشی از درون کانال انجام شده، برای جلوگیری از بروز هر گونه اشکال الکتریکی، لازم است نکات ایمنی با دقت کامل رعایت گردد.

پوشش روی کانال باید سبک و در مقابل وزن های سنگین دارای مقاومت کافی باشد. توصیه می‌شود دیگ به نحوی روی فونداسیون استقرار یابد که قسمت جلویی آن مقابل درب ورودی قرار گیرد. وجود وسایل اطفاء حریق درمحل الزامی بوده و ضریب ایمن سازی دستگاه را در مقابل آتش سوزی های احتمالی بالا می برد.

 

شرایط نصب دودکش بویلر

دیگ بخار معمولا مجهز به دمنده مناسب بوده و بدون دودکش هم می‌تواند کارکنند ولیکن برای کارکرد بهتر، مواد حاصل از احتراق باید به نحوی به فضای بیرون هدایت شوند که این کار توسط طراحی و نصب دودکش با ارتفاع مناسب صورت می گیرد.

ارتفاع دودکش دیگ بخار بستگی به شرایط محلی دارد ولیکن موقعیت هایی مانند ساختمان های بلند مجاور، جهت باد و عوامل جغرافیایی دیگر بر آن مؤثر خواهد بود.

نصب و راه اندازی دیگ بخار

برای نصب دیگ بخار و بویلر باید با توجه به دستورالعمل های فنی شرکت تولید کننده و از طرفی نیز دستورالعمل های ایمنی و استاندارد فنی اقدام نمود.

در مرحله اول برای نصب بویلر و دیگ بخار در محل مورد نظر باید از موارد ذیل اطمینان حاصل کرد:

نصب و راه اندازی دیگ بخار

نکات قابل توجه نصب و راه اندازی دیگ بخار

۱-محل فونداسیون بویلر از حیث استحکام و تحمل بار استاتیک باید مناسب باشد نصب دیگ در روی محل غیر مناسب سبب بروز مشکلات مهمی مانند صدمه دیدن اتصالات و لوله های بخار و سوخت رسانی و آب رسانی متصل به بویلر و موارد دیگر می گردد لذا بطور معمول فونداسیون از نوع بتنی و به ضخامت حداقل ۱۵ سانتی متر (بسته به وزن بویلر) برای این کار در نظر گرفته می شود.

۲-سیستم سوخت رسانی بویلر باید بصورت مناسب طراحی گردد به نحوی که رعایت نکات ایمنی در کنار سوخت رسانی بدون مشکل وجود داشته باشد

۳-سیستم تغذیه و تامین آب بویلر و دیگ بخار به نحو صحیح آماده شده باشد.

۴- برق رسانی به دستگاه نیز باید با توجه به میزان مصرف حداکثری در نظر گرفته شود

۵-سیستم هوا رسانی به داخل موتورخانه بویلر باید بطور صحیح طراحی گردد

۶-برای نصب دودکش مناسب بر روی بویلر تا ارتفاع و قطر مناسب پیش بینی لازم صورت گیرد.

در مرحله بعد پس از انتقال بویلر به محل مورد نظر و متصل نمودن سیستم های سوخت، آب و برق و همچنین دودکش مناسب، دستگاه آماده استارت و راه اندازی بعد از آبگیری خواهد شد.

مرحله استارت و روشن کردن حتما باید از طرف سازنده بویلر انجام شود تا شرایط گارانتی دستگاه از طرف تولید کننده بویلر قابل قبول باشد.

یک دیگ بخار مانند کلیه تجهیزات دیگر تاسیسات ابتدا باید در محل مناسب نصب شود و بعد از متصل کردن اتصالات بویلر آماده راه اندازی می شود.

 

مراحل راه اندازی دیگ بخار که پس از نصب دیگ روی پایه ها آغاز می گردد، به صورت زیر انجام می پذیرد:

مراحل راه اندازی دیگ بخار

۱- دریچه ها

در اولین گام باید دریچه های دیگ مورد بررسی قرار گیرند برای این منظور این موارد را چک کنید:

  • داخل دیگ خالی از جرم و اجسام خارجی باشد
  • اطمینان از محکم بسته شدن دریچه آدم رو
  • اطمینان از بسته بودن کامل محفظه ها و قطعات

توجه: از صحیح بودن تمام اتصالات الکتریکی اطمینان حاصل کنید.

۲-شیرها

تنظیمات مربوط به شیرها در هنگام راه اندازی بخار به صورت زیر می باشد:

  • باز کردن کامل شیر هواگیری بالای بویلر، شیرهای آبنما و تغذیه آب باز
  • بستن شیر اصلی بخار و شیر تخلیه

توجه : حتما دقت کنید شیرهای کنترل کننده سطح آب در جهت پاد ساعت گرد باشند.

۳-فیوزها

در هنگام راه اندازی بویلر بررسی فیوزها به صورت زیر انجام می شود:

  1. اطمینان از اتصال به بدنه بویلر و سالم بودن فیوزها بوسیله اهم متر
  2. در صورت صحت مرحله قبل فیوزها را خاموش کرده و فیوز کنترل مدار فرمان را خود نصب کنید.
  3. اتصال کلید اصلی تابلو، در این صورت باید چراغ سطح آب بصورت کم روشن شده و زنگ آغاز به کار کند.
  4. کنترل فشاری قطع صدا بعد مدار فرمان کنتاکتور پمپ آب
  5. علامت گذاری و تعیین سطح آب کم: ۲ اینچ پایین تر از وسط شیشه آبنما
  6. علامت گذاری و تعیین سطح آب خیلی کم: ۱ اینچ پایین تر از آب کم
  7. تنظیم یونیت سوئیچ که داخل کنترل کننده سطح آب دو حال قرار دارد برای دو سطح آب مشخص شده، به منظور خاموش شدن خودکار پمپ

 

آزمایش صحت عملکرد یونیت سوئیچ

هنگامی که سطح آب دیگ پایین بیاید، پمپ بطور خودکار روشن می شود. به منظور آزمایش تنظیمات یونیت سوئیچ، پمپ را خاموش کنید تا سطح آب در حد کم برسد. یونیت مربوط به سطح آب کم را روشن کنید.

شیر تخلیه را باز کنید تا سطح آب به خیلی کم برسد، یونیت سوئیچ مربوط به این سطح را راه اندازی کنید. حال پمپ را در حالت خودکار قرار دهید و دیگ را آبگیری نمائید، هنگامی که سطح آب داخل مخزن به حد خاموش شدن که قبلا مشخص شده بود، رسید باید پمپ بصورت خودکار خاموش شود.

در این هنگام شیر تخلیه را بگشایید و عملکرد سیستم را هنگامی که سطح آب کم و خیلی کم رسید، بررسی کنید.

 

۴-پمپ سوخت

دقت کنید که قبل از روشن کردن مشعل حتما باید پمپ سوخت را هواگیری کرد.

  • کنترل فتوسل
  • محکم بودن در مشعل و کلیه اتصالات
  • کنترل دور موتور

در صورت صحت موارد فوق دیگ را روشن نمائید.

 

دستورالعمل راه اندازی بویلر و دیگ بخار

پس از نصب دیگ بخار بر روی سکوی مربوطه و انجام کارهای تأسیساتی لازم، عمل راه اندازی به شرح زیر صورت می‌گیرد:

کنترل هوشمند موتورخانه

سیستم کنترل هوشمند موتورخانه

 

مراحل گام اول راه اندازی دیگ بخار

*-درب پوشش دریچه آدم رو را بردارید و داخل دیگ را از نظر وجود جرم و اشیاء خارجی بررسی نمایید.

*-دریچه آدم رو را دوباره بسته و اطمینان حاصل کنید که دریچه ها محکم بسته شده اند. (این مراحل ضمن آزمایش نهایی باید در کارخانه صورت گیرد و انجام این توصیه به منظور ضریب اطمینان بیشتر است).

*-قطعات و محفظه های ورودی جلویی و عقبی را بررسی و کاملاً مطمئن شوید که در اثر حمل و نقل، شل نشده و محکم در محل خود استقرار داشته باشند.

*-تمام اتصالات الکتریکی را از حیث محکم بودن کنترل نمایید.

*-شیر هواگیری بالای دیگ بخار را کاملاً باز نمایید تا هوا خارج گردد.

*-شیر اصلی بخار را ببندید و اطمینان حاصل نمایید که شیرهای آبنما و تغذیه آب باز و شیر تخلیه بسته است. (شیر کنترل تغذیه از منبع آب باید باز باشد).

*-دقت نمایید شیرهای مربوطه به کنترل کننده های سطح آب دیگ بخار، حتماً در حالت باز قرار داشته باشند.

*-کلیه فیوزها را ازجای خود بیرون آورده و بوسیله اهمتر از سالم بودن آنها اطمینان حاصل نمایید. برای جلوگیری از اتصال بدنه، کلیه کلیدها را در حالت خاموش قراردهید.

در صورت سالم بودن فیوزها، در اولین مرحله فیوز کنترل مدار فرمان را در جایگاه خود قرار دهید و کلید اصلی تابلو را وصل نمایید.

در این حالت، چراغ مربوط به سطح آب خیلی کم روشن شده و آژیر شروع به صدا می کند. دکمه قطع آژیر را فشار دهید تا صدای آژیر قطع شود و سپس مدار فرمان کنتاکتور پمپ آب را کنترل نمایید.

در صورتی که مدار بدون اشکال باشد، کلید اصلی تابلو برق را روی حالت خاموش قرار داده، برق را از تابلو قطع نموده و پس از قراردادن فیوزهای مدار قدرت پمپ، مجدداً برق را وصل نمایید.

باید توجه داشت که کلید پمپ روی حالت خاموش و پمپ نیز هواگیری شده باشد. پمپ را برای یک لحظه روشن و دور و جهت آن را کنترل نمایید.

 

مراحل گام دوم راه اندازی دیگ بخار

چنانچه دور موتور صحیح بود، پمپ را روشن کرده و دیگ بخار را آبگیری نمایید. برای تنظیم مقدار آب، لازم است قبل از آبگیری، شیشه آب نما به شرح زیر مدرج گردد:

۱- وسط شیشه آب نما را که معمولا باید همتراز سطح متعارف آب درون دیگ باشد با N.W.L. علامت گذاری نموده و ۱۲ میلیمتر بالاتر از آنرا محل خاموش شدن پمپ به صورت خودکار (pump off) قرار دهید.

۲- ۱۲ میلیمترپایین تر از N.W.L. را به نشانه محل روشن شدن پمپ به صورت خودکار (pump on) علامت گذاری نمایید

۳- ۷۵­ میلیمترپایینتر ازN.W.L. را محل سطح آب خیلی کم ) Extra Low Water Level) علامتگذاری کنید.

پس از علامت گذاری به روش فوق، پمپ را روشن نموده و شروع به آبگیری نمایید تا اینکه سطح آب به حد (pump off) برسد.

اکنون یونیت سوئیچ مربوطه را که داخل کنترل کننده دو حالته سطح آب قراردارد، تنظیم نمایید تا در آن مرحله پمپ به صورت خودکار، خاموش گردد.

شیر تخلیه دیگ بخار را باز کنید تا آب به حد (pump on) پایین آید. اکنون سوئیچ مربوطه را تنظیم کنید تا پمپ به صورت اتوماتیک روشن شود.

سپس پمپ را توسط کلید مربوطه خاموش نموده و تخلیه آب دیگ بخار را ادامه دهید تا سطح آن به علامت سطح آب کم برسد. شیر تخلیه را بسته و مجدداً یونیت سوئیچ واقع در کنترل کننده سطح آب را برای این حالت تنظیم نمایید تا چراغ مربوطه روشن شده و زنگ شروع به کار نماید.

صدای آژیر را توسط کلید Mute Alarm قطع نمایید ولی چراغ هشدار دهنده سطح آب کم همچنان روشن می ماند. مجدداً شیر تخلیه را باز و سطح آب را پایین بیاورید، تا وقتی که به علامت سطح آب خیلی کم برسد. در چنین شرایطی، شیر تخلیه را بسته و یونیت سوئیچ (Contorl Level) را تنظیم نمایید.

در این حالت، چراغ مربوطه به سطح آب خیلی کم (Extra Low Water Level) روشن شده و آژیر شروع به کار می نماید.

آژیر را مجدداً توسط کلید مربوطه از کار بیندازید و کار بازبینی را به ترتیب زیر انجام دهید: پمپ را با قرار دادن کلید روی حالت خودکار روشن کرده و دیگ را آبگیری نمایید وقتی که سطح آب به حد خاموش شدن پمپ (pump off) رسید، پمپ مربوطه به صورت خودکار خاموش می شود.

شیر تخلیه را باز کنید تا وقتی که سطح آب به حد روشن شدن (pump on) برسد، در این حالت پمپ روشن می شود. اکنون پمپ را خاموش کرده و اجازه دهید شیر تخلیه باز باشد. دو مرحله بعد را که به ترتیب اولین و دومین هشدار کم آبی است، کنترل نمایید.

شیرهای مسیر رفت و برگشت سوخت را باز کرده، پمپ سوخت را هوا گیری نمایید.(باید در حدود ۲ لیتر سوخت خارج شود تا اینکه مطمئن شوید سوخت کاملا هوا گیری شده است).

هرگز نباید موتور مشعل را قبل از هواگیری روشن نموده ولی جهت تسریع درانجام کار، می توانید موتور را به وسیله دست بچرخانید.

دقت کنید که فتوسل (چشم الکتریکی) بطور صحیح در جای خود قرار گرفته باشد. محکم بودن درب مشعل و صحیح بودن کلیه اتصالات دیگ از جمله مواردی است که باید دقیقا کنترل گردد.

پس از اطمینان از سالم بودن کلیه فیوزها، آنها را در جای خود فرار داده و با یک استارت بسیار کوتاه دور موتورها را کنترل و در صورت صحیح بودن دیگ را روشن نمایید.

کلیه مراحلی که برای راه اندازی دیگ بخار مورد نیاز است، در زمان های معین و مشخص، از تایمر نصب شده در تابلو برق، فرمان می گیرند (تایمر LFL – SATRONIC – LEC1 و غیره).

بعد از قراردادن کلید مشعل در (Burner on-off) روی حالت ON، موتور دمنده و مشعل بکار می افتد. چند ثانیه بعد، دمپر هوا در مسیر دمنده شروع به باز شدن نموده و به خالت ۳۵ تا ۶۰ ثانیه جهت پاکسازی دود (PREPURAGE) با هوای کامل در این وضعیت کار می کند

و سپس دمپر به حالت کم (LOW) برمی گردد و مدار جرقه که توسط یک ترانس افزاینده (۲۲۰ ولت به ۸۵۰۰ ولت)، شمع های مربوطه و شیر سلونوئیدی شمعک گاز (PILOT) کامل می شود، وارد عمل شده و جرقه مناسب را ایجاد می نماید.

در این حالت سوخت و جرفه به مدت چند ثانیه به صورت همزمان با یکدیگر کار می کنند و پس از آن، جرقه قطع و شعله پایدار می شود.

بعد از پایداری شعله، فرمان ادامه کار توسط چشم الکتریکی صادر و چراغ مربوطه به شعله طبیعی (Normal Fring) روشن شده و چشم الکتریکی، شعله را کنترل و در صورت وجود شعله دستور قطع سیستم و اخطار توسط آژیر و چراغ هشدار دهنده (Lock out) را صادر می نماید که در این وضعیت، مسئول دیگ بخار موظف است حهت رفع آن اقدام مقثضی بعمل آورد.

باید توجه داشت که در ابتدای کار، کلید تنظیم شعله (Modulation Hand / Auto) در حالت کم یا زیاد می تواند روی حالت خودکار و یا دستی باشد. در این حالت چون دیگ سرد است، نبایستی با حرارت بالا یا شعله زیاد کار کند

از این رو باید قبلاً کنترل شود که کلید تنظیم شعله روی حالت دستی و پتانسیومتر روی حالت کم باشد، (لازم به ذکر است که دستگاه پتانسیومتر، روی دیگ های بخار با ظرفیت kg/h 4500 و بالاتر نصب گردیده است.)

تا بدنه و آب دیگ با شعله کم گرم شود و بخار از شیر هواگیری بالای بویلر دیگ بخار خارج گردد و فشار حداقل تا(bar 2 یا psi 30) بالا رود.

وقتی دیگ بخار کاملاً از هوا تخلیه باشد، می توان شیر هواگیری را بست در این صورت اگر شعله در حالت زیاد قرار گیرد، اشکالی ندارد.

(توصیه می شود که برای بار اول، دیگ با شعله زیاد کار نکند.) در اثر گرم شدن آب درون بویلر و دیگ، حجم آن زیاد می شود که می توان با باز کردن شیر تخلیه، آب دیگ را در حد متعارف نگه داشت.

جهت کنترل سطح آب، با مشاهده شیشه آبنما، می توان سطح آب را ملاحظه و کنترل کرد.
در صورتی که دیگ با شعله زیاد کار کند و فشار به (bar 34/10 یا psi 150) برسد، سوئیچ فشاری مربوطه (High /Low Pressure Switch) طوری تنظیم شده که شعله را از حالت زیاد به کم تبدیل می کند.

در صورتی که فشار بیشتر و از bar 34/10 تجاوز کرد، سوئیچ مخصوص قطع و وصل Boiler Limit Stat بطور خودکار، دیگ را خاموش می کند. اختلاف درجه فشار بین خاموش و روشن دیگ، قابل تنظیم می باشد.
بطور مثال وقتی دیگ در فشار psi 150 خاموش شود و بخار آن مورد استفاده قرار گیرد و فشار افت کند، سوئیچ فوق را می توان به نحوی تنظیم نمود که دیگ در فشار psi150 مجدداً روشن شود.

چنانچه دیگ به هر علتی در فشار psi 135 به صورت خود کار خاموش نشود، شیر اطمینان (Safety Valve) دیگ در فشار psi 156 عمل می کند و با خارج نمودن بخار اضافی، از انفجار آن جلوگیری می شود.

توضیح اینکه شیر اطمینان مذکور، قبلاً در کارخانه معمولا تنظیم می شود، اما تاکید می شود حتما فشار عملکرد آن کنترل گردد.

 

روشن کردن دیگ بخار با مشعل گازی و گازوئیلی

در زمان روشن کردن دیگ بخار با سوخت گاز باید احتیاط های زیر به عمل آورده شود:

  • اطمینان حاصل شود که دریچه هوا کاملاً باز است
  • اطمینان حاصل شود که فشار گاز قبل از روشن کردن برای مشعل مناسب باشد
  • اگر سوخت مشتعل نشد یا چنانچه مشعل ها به دلایلی خاموش شدند مدتی صبر کنید تا گاز از کوره بیرون رود سپس دوباره اقدام به روشن کردن مشعل ها کنید
  • همچنانکه دمای کوره بالا میرود کارکرد مشعل را بررسی و شعله حاصل از سوخت گاز را از شیشه بازدید پشت دیگ مشاهده کنید جریان گاز و مکش هوا را در صورت نیاز تنظیم کنید.

قوانین مهم روشن کردن دیگ بخار

  • پیش از هر گونه افزایش جریان گاز به مشعل باید جریان هوا را افزایش داد
  • در پی هر گونه کاهش جریان گاز باید جریان هوا را نیز کاهش داد
  • در زمان روشن کردن، کوره را به طورآهسته گرم کنید تا در اثر اختلاف انبساط گرمایی شدید قسمت هایی از دیگ خساراتی به آن وارد نشود.
  • روشن کردن دیگ نو را بعد از پر کردن آن از آب شروع کنید دیگ باید به مدت چند روز با شعله ملایم کار کند در نتیجه فرصتی به دست می آید تا هرگونه تغییر شکلی متعادل شود روشن کردن دیگ نو با شعله زیاد یقیناً سبب ترک خوردن لایه نسوز و ایجاد تنش های حرارتی بسیار شدید به کوره و بدنه دیگ خواهد شد و در نهایت باعث خسارت می گردد.
  • در مسیر لوله گاز از صافی استفاده کنید و صافی را به طور منظم تمیز کنید

 

روشن کردن دیگ بخار با مشعل های گازوئیلی

در زمان روشن کردن  بویلر بخار با سوخت گازوئیل باید احتیاط های زیر به عمل آید:

  1. اطمینان کنید که فشار و دمای گازوئیل قبل از روشن  کردن برای مشعل مناسب باشد
  2. اطمینان کنید که دریچه هوا کاملاً باز است
  3. اگر سوخت فوراً مشتعل نشد یا چنانچه مشعلها به دلایلی خاموش شدند مدتی صبر کنید تا بخار سوخت از کوره بیرون رود سپس دوباره اقدام به روشن کردن مشعل ها کنید
  4.  چنانچه به هر دلیلی سوخت مشتعل نشود و روی کف کوره بنشیند گاز متصاعد شده از این سوخت باید از کوره بیرون برود و کوره نخست از هر گونه مخلوط هوا و گاز قبل از روشن کردن مشعل ها پاکسازی شود
  5.  همچنان که دمای کوره بالا میرود کارکرد مشعل را بررسی و شعله حاصل از سوخت گازوئیل را از شیشه بازدید پشت دیگ مشاهده کنید جریان گازوئیل و مکش هوا را در صورت نیاز تنظیم کنید.

 

 دو قانون مهم درباره جریان گازوئیل:

  • پیش از هر گونه افزایش جریان گازوئیل به مشعل باید جریان هوا را افزایش داد
  • در پی هر گونه کاهش جریان گازوئیل نیز باید جریان هوا کاهش داددر زمان روشن کردن، کوره را به طور آهسته گرم کنید تا در اثر اختلاف انبساط گرمایی شدیدی به دیگ خسارت وارد نشود

۶. روشن کردن دیگ نو را بعد از پر کردن آن از آب شروع کنید دیگ باید به مدت چند روز با شعله ملایم کار کند در نتیجه فرصتی به دست میآید تا هرگونه تغییر شکلی متعادل شود روشن کردن دیگ نو باشعله زیاد یقیناً سبب ترک خوردن لایه نسوز و ایجاد تنش های حرارتی بسیار شدید به کوره و بدنه دیگ خواهد شد و در نهایت باعث خسارت میگردد

۷. برای جلوگیری از دود کردن، مقدار هوا باید برای احتراق کامل کافی باشد هوا و سوخت باید کاملاً مخلوط شوند برای صرفه جویی در مصرف سوخت و انرژی دمای کوره بایستی بالاتر از دمای اشتعال مخلوط سوخت و هوا نگه داری شود

در مسیر لوله سوخت از صافی استفاده کنید و صافی ها را به طور منظم تمیز کنید.

 

۶ دلیل لزوم تنظیم فشار دیگ بخار

نرمال سازی، بعد از اینکه دیگ بخار با موفقیت راه اندازی شد، سیستم آماده تولید بخار با شرایط فشار و کیفیت مورد نیاز می باشد. این مرحله اصطلاحا نرمالیزه کردن عملیات تولیدکننده بخار نامیده می شود.

دیگ های بخار مختلف وقتی به این شرایط می‌رسند که در شرایط یکنواخت عملیات تنظیم فشار انجام شده باشد. برای اینکه این تغییرات در هر ناحیه از عملیات بخوبی انجام شود باید تنظیم یکنواخت باشد در حالیکه بیشتر این تغییرات به صورت کاملا خودکار و در مقابل سیگنال های رسیده از سیستم های کنترلی انجام می‌شود، باید با تغییرات صورت گرفته آشنا شوید و ببینید که آیا بدرستی انجام شده اند یا خیر؟
تغییرات عملیاتی که در تولید کننده بخار انجام می گیرد باید با دقت در هر نوبت، یادداشت شود تا اپراتورهای نوبت بعدی به گزارش دسترسی داشته باشند.

همچنین، مقدار مواد شیمیایی مصرفی و نتایج تست های آزمایشگاهی باید در این گزارش روزانه درج شود. برای اینکه تولید بخار با صرفه اقتصادی و بصورت امن انجام شود باید مطمئن شویم موارد زیر رعایت شده اند:
– استفاده از سوخت کوره با بالاترین بازدهی
– حداقل خوردگی در قسمت درونی و بیرونی دیگ بخار
– حداقل رسوب در دیگ بخار
– رساندن رسوب دوده خاکستر داخل لوله های دیگ بخار به حداقل مقدار ممکن
– مقدار دوده و خاکستر خروجی از دیگ بخار به اتمسفر حداقل شود.
– عدم حمل مواد جامد و یا آب از دیگ بخار به قسمت super Heater و سیستم توزیع بخار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *