از آنجا که عملکرد بهینه دیگ بخار ارتباط زیادی با کارکرد سختی گیر دارد در این مقاله مراحل احیاء در مخازن FRP بیان خواهد شد.
مخازن FRP کاربردهای مختلفی در صنعت تصفیه آب دارند. از مهم ترین کاربردهای این مخازن می توان به فیلتر شنی، فیلترکربنی و سختی گیر نام برد.
برای آشنایی بیشتر با هریک با ما همراه باشید.
احیاء در مخازن FRP (احیاءسختیگیر)
مخازن FRPاز دو جداره تشکل شده اند که جنس لایه داخلی آن پلی اتیلن و جنس لایه بیرونی آن کامپوزیت می باشد.
لایه داخلی مخازن FRP در برابر تمام عوامل خورنده از جمله اسیدها و فشار آب و حتی تغییرات ناگهانی آب و هوایی مقاوم هستند و کاملا از مواد بهداشتی تولید شده اند.
لایه ی بیرونی مخازن FRP از الیاف شیشه ای و یا الیاف نانوکربن همراه با رزین اپوکسی یا پلی استر تولید شده و الیاف به واسطه رزین به دور این مخزن تنیده می شوند.
برای تصفیه آب ها یکی از مراحلی که در نتیجه به این امر ختم می شود این است که آب را از صافی ها و فیلتر هایی از جنس خاص عبور داد که در این مخازن جای گذاری شده اند.
احیاء در مخازن FRP (احیاءسختیگیر) شامل ۵ مرحله است که این مراحل یا به صورت دستی توسط اپراتور و یا به صورت اتوماتیک توسط شیر اتوماتیک صورت میگیرد.
دراین مرحله جهت جریان ورود و خروج آب برعکس شده و همین امر سبب میشود فشردگی رزین ازبین برود.بدین ترتیب نمک میتواند به سادگی به کلیه بخش های رزین دسترسی پیدا کند.
جریان مورد نیاز شستشوی معکوس ۵-۶ گالن در دقیقه به ازاء هر فوت مربع از سطح مخزن است. این جریان زیاد آب به معلق کردن سطح رزین کمک شایانی میکند.
این مرحله تنها مرحله از مرحله احیاء است که جریان به صورت عکس حرکت میکند.
حداقل زمان شستشوی معکوس ۵ دقیقه است که باتوجه با سایز دستگاه و کیفیت آب و مواد معلق موجود درآب میتواند تا ۲۰ دقیقه نیز ادامه یابد.
شیر در حالت مکش قرار میگیرد و شروع به مکش نمک وتزریق آن به داخل سختی گیر میکند.
جریان آب در این مرحله ۰.۵ – ۱ گالن در دقیقه به ازاء هر فوت مکعب (۲۸ لیتر) رزین است.زمان این مرحله بستگی به حجم رزین و کیفیت نمک دارد.
در شیرهای تمام اتوماتیک با پایین رفتن سطح آب نمک در مخزن و فرمان لول کنترل در داخل تانک نمک به صورت اتوماتیک مکش قطع میشود.
در این شرایط آب نمک مورد نیاز جهت احیاء کل ستون رزین وارد شده و شیر وارد مرحله بعد میشود.در حالت دستی اپراتور به صورت چشمی با نگاه به تانک نمک تصمیم به قطع مکش میگیرد.
(زمان شستشوی نمک حداکثر ۲۵ دقیقه به طول می انجامد)
آبکشی آب نمک در ستون رزین در این روش در دو مرحله صورت میگیرد.
مرحله اول شستشوی آرام با دبی ۰.۵ – ۱ گالن دردقیقه به ازاء هرفوت مکعب (۲۸لیتر) رزین. آب ناشی از شستشو به سمت فاضلاب هدایت میشود.
(زمان شستشوی آرام حداکثر ۱۵ دقیقه به طول می انجامد)
آبکشی سریع :
مشابه مرحله ۳ است با این تفاوت که با جریان آب ۱.۵ – ۳ گالن دردقیقه به ازاء هرفوت مکعب (۲۸ لیتر) رزین است.(زمان شستشوی سریع حداکثر ۳۰ دقیقه به طول می انجامد)
این مرحله آخرین مرحله از سیکل احیاء در مخازن FRP بوده و در آن مخزن نمک با آب نرم پر خواهد شد.
در شیرهای اتوماتیک آب تا سطح از پیش تعیین شده توسط لول کنترل پرشده و در حالت دستی توسط اپراتور چک میشود.در این مرحله آب نرم هم از مسیر خروجی به سمت تانک خارج میشود وهم از مسیر درین جهت شستشوی خط درین با آب نرم .
احیا سختی گیر مراحل متعددی داشته آب بسیار زیادی را تلف می کند .
بنابراین آب نرم را می بایست در سیکل بخار و کندانس تا حد ممکن به گردش درآورد و از اتلاف آن جلوگیری نمود.
مخازن FRP عمل تصفیه آب را انجام می دهند.از مهم ترین کاربردهای این مخازن می توان فیلتر شنی و فیلتر کربنی و سختی گیر را نام برد.
به طور کلی سختی یا مواد موجود در آب باعث ایجاد مشکلات خطرناک در سیستم های تاسیساتی و صنعتی می شود.
متداولترین روش برای حذف سختی آب، استفاده سختیگیرهای رزینی میباشد. دستگاه های سختیگیر مورد استفاده در تصفیه آب میتواند از مخازن جنس FRP باشد.
به طوری که در داخل آن، ذرات رزین را قرار میدهند و داخل سطوح آن با اپوکسی پوشش داده میشود تا از خوردگی آن جلوگیری و باعث افزایش عمر دستگاه بشود.
در دستگاه سختی گیر رزینی، فرایند تبادل یونی توسط رزینهای کاتیونی انجام میشود.
رزینها وقتی در برابر آب سخت قرار میگیرند، یون سدیم آنها با یونهای رسوبگذار از قبیل کلسیم و منیزیم موجود در آب تعویض میشوند.
مبادله یونها تا زمانی ادامه مییابد که همه سدیم رزینها با کلسیم و منیزیم آب تعویض شوند. سپس، به تدریج بازده فرایند سختیگیری کاهش مییابد.
در این شرایط، رزینها میبایست دوباره بازیابی و احیاء شوند. احیاء مجدد رزینهای کاتیونی با عبور محلول غلیظ کلرید سدیم (نمک طعام) از بستر رزین انجام میپذیرد.
مطالب مرتبط :